ToukoTanskanen

Onko kokoomuksesta kantamaan vastuuta

Marraskuussa 2015 Sipilä uhkasi hajoittaa hallituksen, jos sotesta ei päästä sopuun. Kokoomus taipui lopulta keskustan vaatimaan 18 maakuntaan, ja sai vastalahjaksi laajan valinnanvapausmallin.

Valinnanvapausmallin toteuttaminen, nykyisen hallituksen aikana, on kuitenkin osoittautumassa toivottomaksi tehtäväksi. Asiantuntijat vaativat, että valinnanvapausmalli sorvataan kaikessa rauhassa, kun on ensin toteutettu sote-palveluiden siirto maakunnille. Nykyistä aikataulua pidetään vaarallisena. 

Mitään kiirettä valinnanvapausmallilla ei pitäisi olla. Se ei tuo säästöjä helpottamaan sote-uudistukselle asetettua hurjaa 3mrd säästötavoitetta. Sote-keskukset voisivat laajentaa asiakkaidensa vallinnanvapautta vähitellen pienissä osissa. 

Kokoomus oletettavasti pelkää valinnanvapauden vesittymistä, jos siitä päättäminen siirretään seuraavalle hallitukselle. Valinnanvapauslaki yritetään saada läpi tammikuussa 2019. Eduskuntavaalit ovat keväällä 2019. Seuraavassa hallituksessa, mahdollisesti, istuvat SDP ja vihreät tuskin olisivat yhtä innostuneita hankkeeseen.

Suuret terveyspalveluyritykset ovat ladanneet kovia odotuksia vallinnanvapauslakiin. Moni johtava poliitikko saattaa kokea, että menettää kasvonsa, jos valinnanvapaus ei toteudu siinä laajuudessa kuin ovat luvanneet. Kokoomuksen piirissä voidaan kokea, että puolue kärsii pahan poliittisen tappion, jos valinnanvapautta ei saada läpi nykyisen hallituksen aikana.

Olen kuitenkin vakuuttunut, että kokoomus ja hallitus, päin vastoin, parantaisivat mainettaan, jos luopuisivat valinnanvapauden nopeasta junttaamisesta. Näin he korostaisivat, että heille on tärkeintä maan etu, ei oman puolueensa arvovalta tai heitä lähellä olevien intressiryhmien etu. Äänestäjätkin ovat varmasti tympääntyneitä sote-sähläykseen.

 

Sote-toimittaja Tiina Merikannon kattava analyysi aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-9695141

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Näin he korostaisivat, että heille on tärkeintä Suomen etu, ei oman puolueensa arvovalta tai heitä lähellä olevien intressiryhmien etu."

Johan se oli heti hallituksen alkumetreilla kiveen hakattu, että valinnanvapaus ja 18 maakuntaa. Jos toista ei ole, niin ei ole toistakaan. Tuo kuvio vesittyy vaaleissa, eikä kumpikaan puolue saa tahtomaansa. Pitää runnoa läpi tapahtui mitä hyvänsä. Periksi ei olevara antaa. Ei siinä maan etua katsota.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Maan etu tarkoittaa tavallisen Suomalaisen etua. Ilmeisesti maan etu tarkoittaaa keskustan ja kookomuksenen etua. Suomalaisten etu on unehduttu.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Puolueista Keskustan ja Kokoomuksen yhteinen jäsenmäärä on n. 150 000 suomalaista. Siis alle 3 prosenttia! Oligarkia ajattelee vain omaa etuaan.
Meitä muita viedään kuin sitä entistä pässiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei tässä enää kukaan mitään vastuuta kanna. Ulkoistaminen yksityiselle merkitsee yleensä entistä vähemmän valvontaa, ja välistävetomahdollisuudet käytetään sumeilematta hyväksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Samalla sitten kai voidaan myös kaataa 18 maakunnan malli. Ei sekään ole sote-ratkaisussa suomalaisten etu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Maakuntamalli voisi olla 12-maakuntainen (kelpaa myös vihreille).

Itse maakuntamalli toimii loistavasti ja edullisesti (jo pitkään) niin Ahvenanmaalla, Kainuussa kuin Etelä-Karjalassa. Järki käteen, vihdoinkin....pliis.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei vain taida kelvata Kepulle?

Toimituksen poiminnat