ToukoTanskanen

Naton vastustajienkin kannattaa vastustaa Nato-kansanäänestystä

Venäjä on todennut, että Naton laajeneminen on sille sotilaallinen uhka. Venäjä on myös todennut, että Naton Itä-Eurooppaan tuoma ohjuspuolustusjärjestelmä on suora uhkaus sitä kohtaan. http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/putin-krimin-tapaus-on-lopp...

Oleellisinta ei ole, ovatko Putinin arviot tosia, vaan että ne ovat Venäjän virallistettuja näkemyksiä, ja pohjautuvat Venäjän turvallisuuspoliittisiin dogmeihin. 

Venäjä on osoittanut arvaamattomuutensa, mutta se tuskin toimii epäjohdonmukaisesti omien turvallisuus-poliittisten dogmiensa vastaisesti. 

Jos Suomi järjestäsi Natosta kansanäänestyksen, olisi Venäjältä turvallisuuspoliittisesti johdonmukaista pyrkiä vaikuttamaan tulokseen. Kun huomioidaan toimet Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa, olisi varauduttava siihen, että Venäjä voisi ryhtyä hyvinkin voimakkaisiin toimenpiteisiin ajaakseen geopoliittisia intressejään, estääkseen Nato-jäsenyytemme. 

Jos kävisi niin, että Ruotsi päättäisi järjestää Natosta kansanäänestyksen, ja Suomi matkisi perässä, Venäjä todennäköisesti aloittaisi massiivisen uhkailun. Ruotsalaiset ehkä äänestäisivät puolesta, Suomalaiset säikähtäneinä vastaan. Ulkopolitiikassa oltaisiin avattu portit Venäjän painostukselle ja Nato-ovi olisi lopullisesti sulkeutunut. Mikä olisi asemamme uudessa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä? Haluaisiko Venäjä turvallisuusyhteistyötä, koska Ruotsi liittyy Natoon? Pyrkisikö Venäjä jatkamaan painostuksen linjaa, jonka se olisi mahdollisesti aloittanut kansanäänestystä järjestettäessä?

Minusta on ilmeisen selvää, että Nato-jäsenyydellä ei kannata leikkiä, järjestää kansanäänesystä. Suoralla kansanvaalilla valittu presidentti ja eduskunta pystyvät tarvittaessa päättämään asiasta. Suomen ei pidä ehdoin tahdoin tilata Venäjältä painostusta.

Venäjä on itse esittänyt, että Suomen pitäisi järjestää Natosta kansanäänestys. Tästä pitäisi jo osata tehdä johtopäätöksiä, että heillä on suunnitelmia asian varalle. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/55123-medvedev-antoi-suomelle-nato-neuvon-missa-tahansa-sivistyneessa-valtiossa

 

linkkejä aiheeseen:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77463-uutuuskirja-nain-suomi-liittyisi-n...

http://www.verkkouutiset.me/nato-kansanaanestys-olisi-tulella-leikkimista/

http://personal.inet.fi/koti/jukka.tarkka/04-05-16%20ESS.htm

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/nato%20ja%20kansanaanestykset-21707

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kansan mielipiteen, joka muuttuu koko ajan NATO -myönteisemmäksi, pystyy selvittämään kyselyllä ilman äänestystä. Mielipiteen kääntymiseen jäsenyyden kannalle tarvitaan vain se, että Ahtisaaren lisäksi muutama johtava vaikuttaja, joka ei ole kokoomuslainen, ilmoittaa kannattavansa NATOon liittymistä.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

"Kansan mielipiteen, joka muuttuu koko ajan NATO -myönteisemmäksi"

Huumorimiehiä huomaan ma.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Olen samaa mieltä Nato-kansanäänestyksen tarpeettomuudesta, mutta en Sinun esittämästäsi syystä. Esittämässäsi saattaa kyllä olla Touko Tanskanen jonkinlaista totuutta siinäkin.

Mutta hei! Neuvostoliittohan ei tunnetusti puuttunut koskaan Suomen sisäisiin asioihin, emmekä me kai nyky-Venäjääkään epäile moisesta.:-))

http://perttirampanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Eipä meiltä jostain syystä ole vaadittu kansanäänestyksiä ruotsalaisen yhteistyön suhteen eikä taatusti aikanaan YYA:stakaan kansalta kyselty.

Mulla on mielipide mutta en kannata näin tärkeissä asioissa kansanäänestyksiä koska ei mulla ole tarpeeksi tietoa jotka liittyvät esim valmiuteemme tai kansainvälisiin sopimuksiin. Voisin äänestää väärin enkä näin tärkeässä asiassa kykenisi kantamaan vastuuta seurauksista.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kansan mielipide saadaan helposti kysymällä selvä kysymys: voiko Suomi liittyä Natoon tai Suomen ei pidä liittyä koskaan Natoon, ei missään tilanteessa.

Olen varma, että liittymistä kannattaisi runsaasti yli puolet kansalaisista. Nykyinen mielipidetiedustelu, 55 % Natoa vastaan, tarkoittaa ei nyt, ehkä jos tilanne sitä vaatisi.

Petteri Hiienkoski

Venäjän sotilaallisille doktriineille (ei "dogmeille") on nähdäkseni ihan reaaliset perusteet, jotka Suomessa on hyödyllistä tuntea.

"Juurettoman Nato-keskustelun vaietut ulottuvuudet"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Venäjähän epäleilemättä reagoisi viimeistään siinä vaiheessa, jos valtiolliset elimet Suomessa todella päättäisivät Nato-jäsenyyttä hakea. Todennäköisesti kuitenkin jo sitä ennen. Aikaahan siihen reagointiin olisi yllin kyllin. Sillä järjestetäänkö asiasta kansanäänestys ei nähdäkseni ole aikataulullista merkitystä Venäjän reaktioon.

Ja paljon pitäisi Nato-propagandaa Venäjän uhkasta syöttää ennen kuin Suomen kansan enemmistö kääntyisi Nato-jäsenyyden kannalle. Suomalaiset ymmärtävät yleisesti, ettei velivenäläinen halua ottaa turpiinsa suomalaisilta kuin korkeintaan lätkässä jos siinäkään. Reaalinen syy Venäjälle iskeä Suomeen tulee ulkopuoleltamme. Vain me itse voimme olla niin hölmöjä, että hankimme Venäjälle sellaisen syyn.

Venäjällä taas tuskin kukaan on niin hölmö, että ryhtyisi Suomea uhkailemaan ja sen takia saamaan suomalaisia haikailemaan jotain Nato-jäsenyyttä, joka ei meitä edes mitään hyödyttäisi.

Suomen kaltaisen pienen valtion ulko- ja turvallisuuspolitiikan ei pitäisi perustua ensisijaisesti uhkakuviin ja fobioihin. Tällöin näet ajaudutaan helposti suurvaltapolitiikan pelinappulaksi. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitäisi sen sijaan perustua aktiiviseen toimijuuten, jossa todella ymmärretään kansainvälinen toimintaympäristö ja siihen vaikuttavat tekijät sekä pyritään reaalisten tilannearvioiden puitteissa hyötymään omista vahvuuksista ja hyödyttämään niillä muitakin ja näin toimimalla maksimoimaan kansallinen etu.

Kalevi Seikkula

SOTILAALLINEN LIITTOUTUMINEN
Niinistö totesi pressavaalien yhteydessä, että hän tulee viemään Suomen Natoon. Myöhemmin hän sanoi, että Suomi ei halua Naoon, ja hän on suomalainen. Nyt hän on uutisoinut, että Suomi on sotilaallisesti liittoutunut. Minusta vähän selkärangatonta edestakaisinsahaamista, kun gallupit osoittavat, että kansan suuri enemmistö vastustaa Natoa. Sipilä sanoi myös ylessä että Suomen pitää liittyä Natoon. Kun vielä olin facebookissa eräs natottaja kommentoi, että kansa ei tiedä. Minä vastasin että menneissä käymissämme sodissa kansa tiesi tasan tarkkaan yli kaikkien puoluerajojen mitä piti tehdä ja tietää edelleenkin, ja höpinät loppui. Vennamokin aikanaan sanoi, että kyllä kansa tietää. Ja taaskin Macron-porukoihin ollaan menossa ja vain muutaman päättäjän päättämänä. Kun kansanvallasta toitotetaan niin koska sitä ruvetaan noudattamaan, Suomisotilas on jo monialla tuomassa demokratiaa, ja paikoissa jossa se on jo aikaisemminkin epäonnistunut, ja tätä rataa etenemällä paikkoja tulee aina uusia, ja Suomi menettää viimeisenkin uskottavuutensa puolueettomana maana, onko järkeä. Minäkin olen armeijan reservin vänrikki ja valani vannonut, mutta en vannonut valaani puolueelliselle armeijalle. Minä tyhmä kysyn lopuksi, että koska kansan enemmistön tahto rupeaa taas merkitsemään jotain.
Kalevi Seikkula
vänrikki

Toimituksen poiminnat