ToukoTanskanen

Yhteiskuntasopimuksesta

Sipilän hallitus sössi yhteiskuntasopimuksen. Idea oli kuitenkin hyvä, ja oli tärkeää, että sopimuksessa olisi ollut konkreettiset tavoitteet hintakilpailukyvyn parantamiseen. Kaikista typerintä olisi ollut tehdä sopimus, jonka varaan lasketaan paljon, ja joka olisi myöhemmin osoittautunut vain katteettomiksi aikomuksiksi.

Parasta kilpailukykyä on taito tuottaa laadukkaita tuotteita ja palveluita joilla on kysyntää globaaleilla markkinoilla. Yhteiskunnan osaamisen ja innovatiivisuuden taso on erittäin tärkeää. Hallituksen rajut leikkaukset koulutuksesta ovatkin tässä mielessä omituinen strategia.

Hintakilpailukyky on silti myös tärkeää. Nykyisessä markkinataloudessa paraskaan liikeidea ei voi nauttia kauaa monopolistisesta asemasta. Hyvin nopeasti kilpailijat alkavat tuottaa samaa tuotetta ja syntyy hintakilpailu. Tuotanto toteutetaan siellä missä on kannattavinta, ja kun osaamista löytyy joka puolelta, niin tuotantokustannukset ovat merkkittävä tekijä siinä kuinka paljon Suomi saa tuotantoa.

 

Sipilän hallitus ei hallinnut riittävän hyvin työmarkkinapeliä. Se tuodaan hyvin esiin tässä Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1440131352145

Tärkeää olisi kuitenkin myös pohtia, onko liittojohtajilla oikeutettua olla näin paljon valtaa Suomen talouteen, kun ne jo perusluonteensa mukaisesti ajavat vain oman jäsenistönsä etua, ja erityisesti jos ne eivät kykene sopimaan asioista, vaikka maan etu niin vaatisi. Saman kritiikin joustamattomuudesta voi kohdistaa myös työnantajapuolelle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

On vaikea sopia, kun vastapuolelta eli tässä tapauksessa työnantaja järjestöltä ei tullut mitään kelvollista esitystä, ainoastaan ennakkoon asetettuja määrällisiä tavoitteita. No, yksi esityskin oli eli työajan pidennys ilman palkkaa. Työntekijöille se oli tarjous, josta on viisainta kieltäytyä.

Toimituksen poiminnat